Welkom bij Speel!

Spelenderwijs kinderfysiotherapie (aan huis) in Amersfoort en Hoogland

Prikkelverwerking

Wat is prikkelverwerking?
Met de zintuigen neemt je kind waar. De hersenen van je kind verwerken deze informatie en zorgen dat hij of zij reageert op deze informatie. Dat is prikkelverwerking, ook wel sensorische informatieverwerking genoemd.

Zintuigen
Je kind krijgt gedurende de dag prikkels binnen via 8 zintuigen. 
De 5 zintuigen die prikkels van buitenaf ontvangen;

  • Zien 
  • Horen
  • Ruiken
  • Voelen 
  • Prikkels via je mond

De 3 zintuigen die prikkels vanuit het lichaam ontvangen; 

  • Evenwichtsgevoel
  • Spier- en gewrichtsgevoel
  • Inwendige gevoel (informatie uit je organen)

Het waarnemen, verwerken en reageren op deze prikkels doet je kind de hele dag door.
Dit zorgt ervoor dat je kind op belangrijke prikkels reageert, zoals op een volle blaas, en minder belangrijke prikkels niet bewust opmerkt, zoals een tikkende klok op de achtergrond.

De hele dag door komen er via de 8 zintuigen allerhande prikkels binnen bij je kind. Dit zijn soms prettige prikkels zoals een warme douche of soms onprettige prikkels zoals een langdurig hard geluid.

Welke prikkels je kind als prettig of onprettig ervaart, verschilt per kind. Hierin is ieder kind anders. Bij de meeste kinderen verloopt de prikkelverwerking goed (passend bij onze maatschappij), maar bij sommige kinderen niet. Als je kind te veel of te weinig ((on)prettige) prikkels ervaart op een dag of de verwerking van de prikkels verloopt niet goed, dan uit dat zich vaak in ongewenst gedrag. Maar het kan zich bijvoorbeeld ook uitten in problemen met motorische vaardigheden, aanhoudende nek- of rugklachten of slaapproblemen.

Wanneer je weet welke prikkels jouw kind helpen of juist niet helpen en je kind hulp krijgt bij het beter verwerken van de prikkels, kan je hiermee het gedrag van je kind beïnvloeden. Ook kan je ervoor zorgen dat de omgeving je kind beter begrijpt en het aller belangrijkste: dat je kind zichzelf nog beter begrijpt en hierdoor lekkerder in zijn of haar vel zit!

K
ijk bij prikkelverwerking voor een overzicht van de problemen die dit mogelijk met zich mee brengt.

Wil je meer weten over hoe prikkelverwerking nou precies werkt en de prikkelverwerking van jouw kind in kaart gebracht hebben? Neem dan contact op of plan online een afspraak in.

Heb je vragen of twijfel je of de problemen van jouw kind vanuit de prikkelverwerking ontstaan? Neem dan vrijblijvend contact op. Vaak kan ik aan de hand van wat je vertelt al inschatten of ik kan helpen of niet.

 
E-mailen
Bellen